- Måste jag äta Kolhydrater? Nej men..

NEJ! Kolhydrater är INTE ett livsnödvändigt näringsämne eller nödvändiga vid uppbyggnadsperiod. Däremot finns det fördelar med kolhydrater som kan underlätta & hjälpa dig under processen. Men det man ofta hör "Om du bygger muskler måste du äta kolhydrater" finns det ingen sanning i. Protein bygger muskler, inte kolhydrater.

Som sagt, kolhydraterna har en del olika positiva effekter vid uppbyggnadsfas som till exempel ökad produktion av insulin.
Insulin är det främsta anabola hormonet vi känner till och det motverkar även muskelnedbrytningen. Dock kan för mycket kolhydrater bidra till ökad fettinlagring och kan störa fettförbränningen. Medan lagom med "kolhydrater brinner i fettets låga" som man säger. Själv anser jag inte kolhydrater nödvändigt mer än innan & efter träning om jag måste. Att överäta kolhydrater får mig bara att "svullna" upp och känna mig fet, ingen skön känsla alls.



En annan sak som kolhydraterna är bra för är för att nå ditt önskade energi intag. Då 1g kolhydrater ger dig 4kcal. Och man äter väl ofta ganska mycket pasta, ris, bröd, gröt och så vidare. Därmed blir det ju lättare att komma upp i kanske 3000kcal än att försöka nå det med endast protein som också ger dig 4kcal/1gram. Glöm inte bort att få i er (bra) fett också! Fett är det mest energigivande ämnen och ger oss 9kcal per gram och funkar utmärkt för att fylla ut energintag med också. Men nu är det inte det vi ska prata om.
Kolhydrater är även det som fyller upp muskelns "förråd" efter träning. Då du till exempel tränat ett hårt bicepspass så är kolhydraternas den främsta energikällan kroppen använder sig utav. Glykogendepåerna (förrådet) i biceps töms, och fylls därefter på med kolhydrater för att stimulera effekten på proteinsyntesen.
Varje gram vi lagrar som glykogen med kolhydrater binder 2.7g vätska i muskeln och hjälper till att hålla den full.



Så slutsatsen utav kolhydrater? Ökar produktionen av insulin, ger oss 4kcal (kalorier) per gram och kan hjälpa oss att fylla ut vårat dagliga intag, främsta energikällan vid träning och så fyller det på våra "muskelförråd".


I början utav inlägget påpekade jag även att (trots detta) kolhydrater inte är nödvändiga
-Varför?
Jo, nämligen för att dessa funktioner som kolhydraterna har kan man faktiskt ersätta med andra näringsämnen & tillskott. Möjligtvis inte lika bra, men bra nog för att bygga muskler.
Insulinet kan du stimulera med ett snabbt och lättupptagligt protein, till exempel Whey-80/100 proteinet som är ett vassleprotein. Men även vissa aminosyror kan hjälpa dig att stimulera insulinet. BCAA, och framför allt Leucin.
Protein och andra aminosyror, som till exempel Glutamin kan kroppen använda som bränsle och "påfyllare" av förråden.
Flera studier har visat att stora doser Glutamin & Protein fungerar nästintill lika bra som kolhydrater för att fylla på glykogenförrådena och därmed kan du hålla dem fyllda nog utan kolhydrater!


Kommentarer
Postat av: Ekbjörn

Bra skrivet :) Men jag är fortfarande kolhydrats-lover när det gäller att bygga.. kolisar <3 hehe

"Jo, nämligen för att dessa funktioner som kolhydraterna har kan man faktiskt ersätta med andra näringsämnen & tillskott. Möjligtvis inte lika bra, men bra nog för att bygga muskler."

"Notera, möjligtvis inte lika bra :) "

Intressant diskussion iaf om kolisar och mycket bra inlägg :)

2010-04-02 @ 09:54:14
URL: http://perekbjorn.blogg.se/
Postat av: CRZ

Ja, det har du ju all rätt till att vara. Möjligtvis inte nej, det beror ju på från person till person hur bra maten svarar, på din svarar kolisarna bra, det vet jag :)

Men det jag ville klarlägga är att dem inte är nödvändiga så folk som inte äter kolhydrater känner att dem gör fel, när det lika gärna kan vara rätt. :)

Tack så mycket!

2010-04-02 @ 12:04:15
URL: http://czamorano.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0