- Kunskap 1970 - 2000 ?

Hittade något väldigt intressant i en bok hemma, angående vår syn & kunskap om en rad olika livsmedel. Hur det påstods påverka kroppen under 70-talet jämfört med nutid.
Rätt sjukt vad vi lär oss med tiden :)


Fett - Var försöktig med fett [1970 - talet] -  Håll fettintaget till ett minimun [1980-talet] - Ät inte för lite fett, och tänk på fettkvalitéten [1990-talet] - [2000-talet] - Fett är nödvändigt för hälsa och det är särskilt viktigt att välja rätt fettkällor.



Socker - Socker är farligt och fettbildande - [1970-talet] - Socker är fortfarande farligt, men kanske inte särskilt fettbildande. [1980-talet] - Socker i rimliga mängder är kanske inte farligare än andra kolhydrater. [1990-talet] - [2000-talet] - Socker har ett glykemiskt index (GI) på 90, vilket gör det till en relativt snabb kolhydrat. I övrigt inte farligare än andra kolhydrattyper.



Protein - Protein kan ge hjärtinfarkt, njurskador och cancer. Man behöver inte mer protein för att man tränar. Proteinkvalitét är viktigt. [1970-talet] - Protein är kanske inte så farligt trots allt. En tränande behöver troligen inte mer protein. [1980-talet] - Protein kan gynna hälsan och man bör inte äta för lite av det. Mängden är viktigare än kvalitéten. [1990-talet] - [2000-talet] - Protein är bra för formen och träningsresultaten.



Salt - Salt är farligt och kan ge högt blodtryck. [1970-talet] - Salt är fortfarande ganska farligt [1980-talet] - Salt verkar inte vara så farligt trots allt. Natrium i salt är t om viktigt för hälsan. - [2000-talet] - Det är inte salt man får högt blodtryck utav utan snarare brist på magnesium & kalium.



Alkohol - Alkohol är ett gift och ska undvikas [1970-talet] - Lite alkohol skadar oss nog inte [1980-talet] - Alkohol i små mängder är nyttigt [1990-talet] - [2000-talet] Alkohol, speciellt rödvin i små mängder är nyttigt.



Kolhydrater - Du behöver inte bry dig om kolhydrater [1970-talet] - Ät så mycket kolhydrater som möjligt, speciellt om du tränar [1980-talet] - För mycket kolhydrater kan ge viktökning och ökad sjukdomsrisk [1990-talet] - [2000-talet] - För mycket kolhydrater är inte bra, och var medveten om det glykemiska indexet.



Kroppsvikt - Håll idealvikten [1970-talet] - Håll ett lagom BMI (Body Mass Index) [1980-talet] - Håll önskad vikt och lägg gärna på dig muskler [1990-talet] - [2000-talet] - Kroppssammansättningen är viktigare än vikten.



Generellt - Undvik småätande [1970-talet] - Ät på bestämda tider [1980-talet] - Dela upp dina mål på 4-5 dagligen [1990-talet] - [2000-talet] - Dela upp dina mål på 4-5 dagligen. Lärde vi oss tidigt med andra ord:)
Vitaminer och mineraler som kosttillskott - Kan vara intressant, men det som finns i maten räcker [1970-talet] - Stora överdoser kan vara aktuellt för vissa, t.ex de som tränar [1980-talet] - Kan vara intressant, men undvik överdoser och försök framför allt få i dig antioxidanter. [1990-talet] - [2000-talet] - Ett dagsbehov som kosttillskott är inte farligt. Men det är antioxidanterna som är viktigast.







Och att tillägga gällande vissa punkter.
Alkohol - Anledningen till att det är framlagt som nyttigt betyder inte att det är bra och dricka rödvin varje dag, en viss mängd då & då är däremot inte så farligt och anses nyttigt efter speciellt Rödvin ger stora mängder Antioxidanter, som i sin tur är ett ämne som skyddar kroppens celler och vävnader från fria radikaler. Grönsaker innehåller också antioxidanter och jag skulle hellre rekomendera mer grönt på tallriken än alkohol. Då alkohol också ger ca 7kcal per gram.





Kolhydrater - Nej, för mycket kolhydrater är inte bra, men du ska fortfarande äta tillräckligt för din kropp, och det är speciellt viktigt då det gäller prestationsförmågan. Och under uppbyggnad rekomenderas ett lätt överskott, för att öka i vikt. Kolhydrater ger dig ca 4kcal per gram.




Protein - Min absoluta favorit vad det gäller kunskapsutvecklingen. hjärtinfarkt, cancer osv? Haha, vad jag har lärt mig under dessa månader  i Atletlivet är att protein är ett av de absolut viktigaste ämnena som finns vad det gäller träning, då det ger kroppen byggstenar till muskler och är även bra för att bibehålla/gå ner i vikt. Även protein ger dig ca 4kcal per gram.

Kommentarer
Postat av: Ekbjörn

Ja det var väldigt intressant faktiskt :)

Se hur det blir 2010-talet!

2010-01-07 @ 22:34:06
URL: http://perekbjorn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0